Heb jij afgelopen jaar nogal diep in het glas gekeken? En dat elke week? Misschien moet je dan overwegen om minder alcohol te drinken. Het lijkt een haalbaar voornemen, maar een alcoholverslaving ligt soms stiekem op de loer. En dan is het oppassen geblazen. Of in het zakje geblazen.
Het glas is halfvol, en niet half leeg
Maar het is toch zo fantastisch, op een vrijdagavond een glaasje wijn uitschenken. Klopt! Een glas wijn is goed voor de gezondheid, op voorwaarde dat je niet overdrijft. Dus als jij je aangesproken voelt wanneer ik vertel over “elk weekend dronken thuiskomen”, heb je een probleem. Wie echt een alcoholverslaving heeft, moet dringend raad zoeken bij specialisten. Maar zo’n verslaving is niet de voorwaarde om ‘minder alcohol drinken’ aan te vinken op je voornemenslijstje. Dat pintje zondagavond na de voetbal – zelfs al is het voor de tv? En die amaretto ’s avonds op restaurant? Dat mag! Zolang je drinkt met mate. Probeer dat ook zo te bekijken. Je kan nog alcohol drinken, maar je moet weten waar jouw grenzen liggen. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van die gezonde dosis optimisme boven te halen. Een toepasselijk spreekwoord luidt dan ook: het glas is halfvol, en niet half leeg!
Duwtje in de rug
Om werk te maken van dit voornemen, is een klein duwtje in de rug soms het enige wat je nodig hebt. Het is overbodig om je te vertellen dat overmatig gebruik van alcoholgebruik onvermijdelijk resulteert in schade aan je gezondheid. Dat kan op verschillende manieren voorkomen. Wie dagelijks liters alcohol naar binnen kiepert, heeft waarschijnlijk een hogere bloeddruk. Later kunnen daar hartritmestoornissen aan worden toegevoegd. En zelfs kanker. Vitale organen, zoals de de lever en hersenen, raken beschadigd. Sommige gevolgen van veelvuldig alcoholgebruik zijn onomkeerbaar: de verminderde vruchtbaarheid, bijvoorbeeld. Of nog erger: een baby die geboren wordt met gezondheidsproblemen. Hoe leuk een gin tasting ook mag zijn - is het dit almlemaal waard?
Verkeer of verkeerd?
Je bent straalbezopen na een nachtje stappen en kruipt in de auto. Slecht plan! “Maar ik kan me heus nog wel focussen op het wegverkeer”, klinkt het protest dan. Je hebt het mis. Want alcohol zorgt ervoor dat je reactiesnelheid vermindert. En zo zal je dus jezelf overschatten. Alcohol is absoluut nefast voor je rijgedrag, en dat moet je leren beseffen! Trap niet in deze val!
Sport is belangrijk in een gezond leven. Fitnesscentra weten het al: meer sporten is een populair voornemen!
Een grote meerderheid van de rokers sterft aan de gevolgen van z'n verslaving. Een goede reden om te stoppen!
Gewicht verliezen is nog zo'n populair voornemen. Door meer en meer obesitas gaat dat niet snel veranderen.
Voor veel jongeren en oudere mensen is minder gaan drinken een belangrijke stap naar een beter en gezonder leven.
Goede voornemens zijn zo gemakkelijk. Ze zijn er op een minuutje uit zonder enige moeite, en we schatten onszelf allemaal oh zo gedisciplineerd in. Spijtig genoeg is de realiteit vaak oh zoveel moeilijker. Ik stel dus het volgende voor: wees realistisch, probeer te focussen op kleine stappen die haalbaar zijn. Zo proef je sneller van het succes, en heb je ongetwijfeld zin om na het behalen van je eerste (kleine) doel ook groter te durven dromen... Geloof erin, maar maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is!