For a healthier, better life...

gezonder eten

Gezonder eten en gewicht verliezen

Deze pagina spreekt misschien wel eerder het vrouwelijke publiek aan. Maar ook bij de mannelijke bevolking van onze maatschappij is overgewicht een probleem. Heb je een gezondere levensstijl uitgekozen als voornemen van dit jaar? Dan raad ik je aan deze pagina goed door te nemen!

Crashen door te crashen

Je wilt snel wat kilo’s verliezen. Hetzij om volgende week in die feestelijke jurk te geraken, hetzij om er goed uit te zien voor jezelf en je omgeving. ‘Snel kilo’s verliezen’ mag nooit het voornemen zijn. Want een gezondere levensstijl? Dat is een levenswijze die je volgt op lange termijn. Veel jonge meisjes besluiten om een crashdieet te volgen. Zij slaan het ontbijt over en overleven op water en crackers. Klinkt herkenbaar? Dan heb je er waarschijnlijk geen idee van hoeveel schade je hebt aangericht aan je lichaam. Een erg gevolg van zo’n crashdieet is dat jij je voortdurend uitgeput zal voelen. En van zodra je de oude eetgewoonten terug aanneemt, zullen die kilo’s er terug bijkomen. Genadeloos.   

Hoe dan wel?

Je kan ervoor kiezen om een bepaald dieet te volgen. Ook daarbij geldt dat ‘het beste dieet’ niet bestaat. Maar ‘dieet’ is niet het enige bijproduct van gewicht verliezen. De kleine dingen doen al veel. Zoals beweging, bijvoorbeeld. En je porties matigen. Een handige tip: serveer je avondmaaltijden op ontbijtbordjes. Je kan dan twee porties opscheppen, terwijl je eigenlijk een vol bord hebt leeggegeten. Maar je hersenen zullen je nog steeds een verzadigd gevoel geven. Tweede tip: ontbijt ’s middags niet met een broodje maar loop eens langs een biologisch restaurant. Loop ook eens wat kritischer door de supermarkt. Bekijk de etiketten. Daarbij hoef je niet per se te letten op het aantal calorieën. Een aandachtige blik op hoeveel suikers een product bevat, kan al tellen. Je zou ervan verschieten! Je kan ook enkele gezonde voedingssites dagelijks in ’t oog houden op zoek naar inspiratie – zo neem je ongetwijfeld wat van hun goede gewoontes over. Persoonlijke favorieten zijn A Couple Cooks en het Belgische Bye Bye Cheeseburger.

Groenten en fruit, da’s andere koek

Een gezonde levensstijl betekent niet dat je nooit meer mag snacken. De nuance zit ‘m in het feit dat je best de koekjes en frisdanken vermijdt of beperkt. Kies daarom voor yoghurt, fruit en groenten als tussendoortjes. Je zal je gezonder voelen en zo zal je er ook uitzien! Of dit betekent dat je dan nooit meer koeken mag eten? Jawel. Maar kies hiervoor één dag in de week uit. Snackdag. Pas op: dat wil niet zeggen dat je alle remmen los moet gooien. Maar af en toe eens wat zondigen, dat heeft élke mens gewoon nodig.

POPULAIRE PAGINA'S

vrouw fitness
MEER BEWEGEN

Sport is belangrijk in een gezond leven. Fitnesscentra weten het al: meer sporten is een populair voornemen!

asbak peuken
STOPPEN MET ROKEN

Een grote meerderheid van de rokers sterft aan de gevolgen van z'n verslaving. Een goede reden om te stoppen!

fruitmand
GEZONDER & SLANKER

Gewicht verliezen is nog zo'n populair voornemen. Door meer en meer obesitas gaat dat niet snel veranderen.

dronken man
ALCOHOL MINDEREN

Voor veel jongeren en oudere mensen is minder gaan drinken een belangrijke stap naar een beter en gezonder leven.

Goede voornemens zijn zo gemakkelijk. Ze zijn er op een minuutje uit zonder enige moeite, en we schatten onszelf allemaal oh zo gedisciplineerd in. Spijtig genoeg is de realiteit vaak oh zoveel moeilijker. Ik stel dus het volgende voor: wees realistisch, probeer te focussen op kleine stappen die haalbaar zijn. Zo proef je sneller van het succes, en heb je ongetwijfeld zin om na het behalen van je eerste (kleine) doel ook groter te durven dromen... Geloof erin, maar maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is!


Johan Meskens

© Alle Rechten Voorbehouden
— Goede-Voornemens.eu 2024
— Website door Digital Ton