For a healthier, better life...

meer bewegen joggen sport

Meer bewegen: voornemen in volle vaart!

We zitten voortdurend. We blijven bij de pakken ‘zitten’. En we zijn blij dat het werk erop ‘zit’. En we weten niet hoe de vork in de steel ‘zit’. Zij die voornamelijk bureauwerk verrichten, zullen het geweten hebben: we brengen meer dan de helft van ons leven door al zittend. Tijd om meer te bewegen, nietwaar?

Bewegen voor een langer leven

Onderzoek wees uit – ik weet het, hatelijk begin van een zin – dat mensen die vaak zitten, gemakkelijker slachtoffer worden van vroegtijdige sterfte. Geef nu eerlijk toe, laat deze opmerking je niet spontaan jouw stoel in duizend stukken breken?

Bewegen als een zege

Een langer leven zou niet de enige reden moeten zijn om ‘vaker bewegen’ als voornemen voorop te stellen. Bewegen is een zege. Dus wie veel sport, mag hierop zeker trots zijn én zichzelf gelukkig prijzen. Als je dus veel sportactiviteiten onderneemt, draag je ook de positieve lichamelijke gevolgen hiervan. Zo bestaat er een kleinere kans op hart- en vaatziekten. En het risico op een verhoogde bloeddruk is aanzienlijk lager. Wie aan sport doet, houdt ook de verhouding tussen goede en slechte cholesterol in evenwicht. Daarnaast zal je het vetpercentage in jouw lichaam naar beneden helpen. Een belangrijk pluspunt aan veel beweging is dat je jouw immuunsysteem versterkt. Kortom: je kan tegen een stootje!

Het gaat zelfs verder. Ook psychisch ondervinden we de vele voordelen van het regelmatig sporten. Veelvuldig sporten weet het stresshormoon te bedaren, en je zal dus sneller een ontspannen gevoel ervaren. Zalig! Je concentratievermogen krijgt een extra boost en je ondervindt een algemeen gevoel van welbevinden.

Samen word je sterk

Dit voornemen wordt helaas meer omschreven als een ‘last’ dan een ‘voordeel’. En het klopt: wie ernaar streeft om vaker te bewegen, zal waarschijnlijk spijt krijgen van dit voornemen. Want het is niet zo simpel om het zomaar vol te houden. Maar ook hiervoor bestaat een handige oplossing: zoek een partner waarmee je samen kan gaan sporten! Onder het mom ‘samen word je sterk’ kunnen jullie tweetjes zich engageren in sportactiviteiten die jullie beide interesseren. Joggen, groepslessen, fitness, … Keuze genoeg. Een andere gouden tip is: zoek een sportlocatie waar het ook gewoon leuk vertoeven is. De basic fitness is misschien wel goedkoop, maar elke week een avondje zwemmen in combinatie met een sauna en wat wellness in een subtropisch zwemparadijs in je buurt is daarentegen al veel minder “basic”.

POPULAIRE PAGINA'S

vrouw fitness
MEER BEWEGEN

Sport is belangrijk in een gezond leven. Fitnesscentra weten het al: meer sporten is een populair voornemen!

asbak peuken
STOPPEN MET ROKEN

Een grote meerderheid van de rokers sterft aan de gevolgen van z'n verslaving. Een goede reden om te stoppen!

fruitmand
GEZONDER & SLANKER

Gewicht verliezen is nog zo'n populair voornemen. Door meer en meer obesitas gaat dat niet snel veranderen.

dronken man
ALCOHOL MINDEREN

Voor veel jongeren en oudere mensen is minder gaan drinken een belangrijke stap naar een beter en gezonder leven.

Goede voornemens zijn zo gemakkelijk. Ze zijn er op een minuutje uit zonder enige moeite, en we schatten onszelf allemaal oh zo gedisciplineerd in. Spijtig genoeg is de realiteit vaak oh zoveel moeilijker. Ik stel dus het volgende voor: wees realistisch, probeer te focussen op kleine stappen die haalbaar zijn. Zo proef je sneller van het succes, en heb je ongetwijfeld zin om na het behalen van je eerste (kleine) doel ook groter te durven dromen... Geloof erin, maar maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is!


Johan Meskens

© Alle Rechten Voorbehouden
— Goede-Voornemens.eu 2024
— Website door Digital Ton